Szép Eszter képregénykutató kritikája Az Operaház Fantomjáról

Szép Eszter képregénykutató kritikája Az Operaház Fantomjáról
2020.04.07. No Comments Uncategorized vargatomi

Most jött velem szembe ez a kritika:
https://www.facebook.com/kepregenykutatas/posts/181315383292686

Köszönöm a pozitív értékelését a munkámnak, ami mellett Eszter egy csomó érdekes szempontot felvet, melyek miatt a történet problémásan érvényesülhet a poszt-#MeToo-korszakban, amikről szívesen folytatnék párbeszédet, és megosztanék itt pár gondolatot.

A forgatókönyvet 4 éve írtam, 26 évesen, mind a világ, mind én magam sokat változtam/fejlődtem közben. Ha ma adaptálnám a regényt valószínűleg bátrabban nyúlnék hozzá; az eredeti törekvésem egy hű feldolgozás készítése volt, amelyből átjön a lelkesedésem az alapanyag iránt. Mindig Christine-t tartottam a főhősnek, aki mellett a gyerekes Raoul teljesen félreérti a szerepét, és a hős lovagnak hiszi magát, aki majd megmenti a bajba jutott hölgyet, de valójában az utolsó fejezetig kívül reked a tényleges konfliktuson és minden tettével csak ront rajta. Az egyik kedvenc pillanatom, mikor megkérdezi Christine-t, akkor is őt szeretné-e, ha a riválisa is jóképű lenne, amelyre a lány nem ad választ és egy csókkal próbálja elhallgatni az igazságot. Raoul nem a pozitív hőse ennek a könyvnek, az én szemléletemben Christine az, aki óriási hátrányból indul és igazi erőpróbákat kell kiállnia, miközben minden oldalról manipulálni próbálják. És bár a rejtély fenntartása érdekében az olvasó nezőpontját Raoul karaktere adja, ő csak a Fantomhoz viszonyítva jobb opció Christine számára, aki a történet igazi cselekvő karaktere és ismételt önfeláldozással próbál menteni mindenkit magán kívül – nincs számára jó végkifejlet, és az én szememben ebben rejlik az igazi tragédia.
A szépen megírt epilógusból megtartottam Gaston Leroux eredeti kérdését, miszerint érdemes-e az Operaház Kísértete a sajnálatunkra? Bár szeretem ezt a karaktert és ezért együttérzek vele, a megbocsáthatatlan bántalmazás romantizálásának tartanám, ha azt mondanám, feloldozást nyerhet.

Ha olvastad a könyvet: mit gondolsz ezekről? Ha nem: még van pár példány, amely továbbra is rendelhető e-mailben: comics@vargatomicomics.hu

Tags
A Szerzöröl

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük